[...] proszku do pieczenia Jak wykonać: Serek wiejski wrzucamy na sitko by dobrze odciekł. Żółtko oddzielamy od białka. Serek przekładamy do miski, dodajemy żółtko, mąkę, budyń, białko, jabłko, cynamon oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy widelcem. Na końcu ubijamy białko na pianę i dodajemy do reszty składników, łączymy także [...]
[...] Jeśli masz zaplanowany intensywny trening, zmaksymalizuj swoją wydajność i sposób myślenia, jedząc wcześniej zbilansowany posiłek zawierający złożone węglowodany oraz "chude białko". Złe odżywianie sprawi, że poczujesz się mniej zmotywowany i nie osiągniesz swoich celów. Nawodnienie - ważna kwestia Nawodnienie także ma znaczenie dla wydajności i [...]
[...] z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, nabiału czy jaj, na rynku [...]
Kto powiedział, że wegetarianie i weganie jedzą tylko owoce, warzywa no i jakieś zboża? Kto powiedział, że lubują się tylko w sałatkach i zdrowych koktajlach? Owszem, tego typu potrawy są częste w menu wegetarianina i weganina, ale wśród tych osób są także miłośnicy słodkości. Słodycze na pierwszy rzut oka nie kojarzą nam się z produktem [...]
Makarony to popularna baza wielu dań. Jemy je z sosami, w formie zapiekanek, czasami na słodko, a innym razem wytrawnie. W diecie wegan makaron niestety nie występuje, ponieważ robi się go zwykle z dodatkiem jajek. Jak się okazuje, makaron można zrobić także ze strączków! I to bez użycia jaj. W serii Go Vege znajdziemy kilka ciekawych propozycji, [...]
W dni, kiedy nie ma za bardzo czasu na gotowanie, świetnie się sprawdzają gotowe dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda [...]
[...] ostrygowaty, który poza nazwą nie ma nic wspólnego z ostrygami. Reszta składników jest, można by rzec tradycyjna, jak w większości tego typu produktów — teksturowane białko pszenicy, oleje roślinne, przyprawy. Nie ma tutaj konserwantów ulepszających smak i zapach, zatem można uznać produkt za całkiem poprawny. Kotleciki można przyrządzić [...]
Mam wrażenie, że dawniej słowa hummus i wegetarianin były wręcz nierozłączne. Jeśli ktoś nie je mięsa, to na pewno je hummus. Nawet częściej potrawa ta była kojarzona z nurtem dietetycznym niż faktem, że to element kuchni bliskowschodniej. Dziś już na szczęście się to zmieniło. Hummus gości na talerzach każdego, niezależnie od stosowanej diety. I [...]
VEGANMEAL Oriental to gotowe danie dedykowane weganom i wegetarianom, ale nie tylko. Na pierwszy rzut po otwarciu widzimy kaszę, ciecierzycę i kawałki warzyw. Po szybkim podgrzaniu (w mikrofali lub na patelni) otrzymujemy aromatyczną potrawę. Danie w niczym nie przypomina niektórych sklepowych gotowców, które często pachną sztucznie i nie [...]
[...] i węglowodanów. Jeśli ma to dla nas znaczenie, wówczas warto zadbać o to, by w naszym posiłku znalazło się inne źródło białka, które dopełni całość. Może to być np. odżywka białkowa ALLNUTRITION. Skład Ekstrakt miąższu kokosa 80,4% (woda, ekstrakt miąższu kokosa), ekstrakt jabłka, brzoskwinia 6%, skrobia modyfikowana, sok z maracuji z [...]
Szukając ciekawych past kanapkowych, często widuję wegańskie smalczyki. Wielu z Was pewnie się zastanawia, jak smakują i czy są podobne do tradycyjnego smalcu. Do testu został wybrany smalczyk wegański z jałowcem i śliwką. Sama nazwa wskazuje, że można by oczekiwać jakiegoś posmaku wędzonki, do tego ta śliwka… Brzmi ciekawie. Po otwarciu słoiczka [...]
[...] się, żeby znaleźć jakieś zalety, można wspomnieć, że mają dość zwartą konsystencję, nie rozpadają i są jednolite. Na tym jednak koniec zalet. Skład Woda, olej rzepakowy, białko sojowe 8,5%, substancje zagęszczające: przetworzone wodorosty morskie z gatunku Euchema, konjac; aromaty, warzywa suszone (cebula, czosnek), emulgator: metyloceluloza; [...]
[...] Jeszcze inne mają wiele cennych składników odżywczych. Dlatego zawsze należy czytać etykiety, bo ser serowi nierówny. Ser wegański nie jest tradycyjnym serem zawierającym białko i tłuszcz i należy pamiętać, że wegański, nie czyni go zdrowszym. Czy może być częścią zdrowej diety? Jako codzienny element diety - raczej nie, ponieważ jest dość [...]
[...] Właściwości ALLNUTRITION Sugar Free Jelly tylko 2,1 g węglowodanów, w tym 0 g cukru w porcji galaretki, tłuszcze w porcji produktu ograniczone do 0 g, białko na poziomie 3,8 g, słodzone słodzikami w postaci sukralozy i glikozydów stewiolowych, szybka w przygotowaniu, ekonomiczna (niska cena w stosunku do dużej ilości [...]
Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego i na chwilę obecną mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan [...]
Czego potrzebujesz: 250 g twarogu - drobno mielony, półtłusty 30 g białka - izolat białka serwatkowego, smak biała czekolada 3 jajka 30 g ksylitolu 90 g jogurtu naturalnego odrobina proszku do pieczenia jeśli macie - można dodać ziarenka świeżej wanilii Jak wykonać: Białka oddzielić od żółtek i ubić pianę. Pozostałe składniki dobrze zblendować i [...]
Czego potrzebujesz? Na spód: 30 g oleju kokosowego 50 g masła orzechowego 50 g jogurtu naturalnego 40 g mąki kokosowej 20 g izolatu białka serwatkowego słony karmel Na karmel: 100 g daktyli 25 g masła orzechowego 15 g izolatu biała serwatkowego o smaku słony karmel szczypta soli 30 g orzeszków ziemnych Polewa: 70 g czekolady min 74% kakao 10 g [...]
Odżywka białkowa jest wygodnym uzupełnieniem białka w diecie i jest bardzo pomocna w sytuacji, kiedy nie jesteśmy w stanie pozyskać go w odpowiedniej ilości z pożywienia. Weganie i wegetarianie mają nieco ograniczone możliwości w tej kwestii, ponieważ najwięcej białka znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście, da się mądrze [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]